הארמנים וארץ ישראל
עם קבלת הנצרות באים הרבה עולי רגל ארמנים רבים לארץ (מרחק של 700-1000 קילומטר). הדרכים הרומאיות והסדר הציבורי מאפשרים זאת. חלק גדול מנזירי ישראל הם ארמנים, הדמות הבולטת ביותר מביניהם זה אבתימיוס, אב נזירות מדבר יהודה. הארמנים מקימים יותר מ70 כנסיות ומנזרים בארץ (לפי אנסטס). החשיבות של הארמנים במזרח התיכון היא שהם קיבלו את הנצרות ככנסייה לאומית, ששייכת רק לגזע מסוים ולעם מסוים שמדבר שפה מסוימת. הארמנים תמיד היוו גורם באוכלוסייה של המזרח התיכון, ולכן כל כובש, גם לא נוצרי, היה צריך להתחשב בהם. כבר החליף עומאר נותן להם כתב זכויות שמאושר שוב ושוב במהלך הדורות. האומה הארמנית התערבבה והופיעה במדינות השכנות, תוך כדי שהיא שומרת על זהותה ונאמנותה. יועצים ארמנים היו לכל השליטים, כמו למשל לאיובים, וכך גם אנשי צבא. התכונה הבולטת של הארמנים הייתה, כנראה, יושר ונאמנות. כמו כן הנשים הארמניות נחשבו ליפות ביותר בעולם ובאו בקשרי חיתון עם שושלות מלכים נוצריות ומוסלמיות.
ב1300 לספירה יש אפיזודה מיוחדת בקשר שבין הארמנים לישראל. המלך הארמני של קיליקיה הקטנה, קיתום השני, כובש את ירושלים בעזרת בני בריתו המונגולים, לזמן קצר
יהודים וארמנים
ההיסטוריה המשותפת של הארמנים והיהודים מתחילה מהאימפריות של בבל ואשור, שני העמים הובאו שוב ושוב תחת כיבוש אותה אימפריה. הארמנים והיהודים תחת שלטון משותף של הפרסים, כורש, ולאחר מכן היוונים – אלכסנדר מוקדון. עם הזמן מתפוררת האימפריה הסלווקית וארמניה וישראל נהיים עצמאיים. ארמניה כמעט ונהיית גם היא אימפריה, שיא הגדולה של הממלכה הארמנית בימי תיגרטס הגדול ששלט ( לפני סטרבו ופלוטרך – היסטוריונים רומאים) על חלק גדול מהמזרח התיכון והגיע עד לסוריה, לבנון ולגבולות ישראל. הוא נקרא מלך המלכים ואתגר את השליטה הרומאית בעולם עד שנוצח.
לאחר השתלטות הרומאים על האזור הארמנים משמשים כפקידים וחיילים באימפריה. הארמנים ורוב עמי האזור מאמינים באותה תקופה במיתרה, אל האור, ניצחון התרבות על הבורות, וזה מתבטא גם בשם של המלכים באזור: מיתרדס. שושלת מלכי ארמניה ספציפית הם כוהנים למיתרה. כמו בממלכה החיתית, השמש הזורחת נעבדת אחרת במישורים הגדולים של אסיה הקטנה, בין הרי פרס והקווקז.
לפי המסורת הארמנית, משפחת המלוכה הארמנית שהתנצרה ב301 הייתה משושלת בית דוד, וסיפור שהיה כך היה: משפחה של גולים יהודיים לבבל מגיעה לארמניה, משתלב באוכלוסייה, ומקבלת על עצמה את האמונה במיתרה – אל השמש, האל הקדום של הארמנים. גם חלק משושלות האצילים של הממלכה נחשבו לצאצאי שבט יהודה.
לפי המסורת הארמנית השירה הארמנית שמושרת בכנסיות מקורה בזמירות של הלוויים בבית המקדש. במסורת הכנסייה המזרחית, ובמיוחד הסורית והארמנית, יש חשיבות רבה לשירה, חלק מגדולי הדת הלחינו מנגינות דתיות. עד היום כששומעים את פרחי אחוות יעקוב שרים את השירים שלהם בכנסיית יעקוב, ניתן לשמוע דרכם את שירת הלוויים בבית המקדש.
דמיון בין היהודים לארמנים
אלו שני עמים קטנים הנמצאים בין אימפריות אדירות. שניהם נמצאים באותו אזור גיאוגרפי והיו תחת שלטון אותם אימפריות (בבל, אשור, רומא). שני עמים שמספר האנשים בגולה שלהם גדול יותר מאשר במולדת, אך גם אלו שבגולה קשורים למולדתם, שני עמים שלהם גולות עתיקות. שני עמים שנחשבים לאוהבי ספר, שהפזורה שלהם מצליחה ללא פרופורציה ליחס המספרי שלה בהשתלבות בעולם שמסביב. שני עמים שיש להם דת לאומית משל עצמם. שני עמים שנחשבים לטובים במסחר ושידעו להתקדם בסולם החברתי וההשכלתי בקרב העמים שבהם חיו, שני עמים שעוררו עקב כך את קנאת שכניהם וסבלו מרדיפות, שני עמים שסבלו משואה.
בארמניה אין כיום קהילה יהודית, וגם בעבר לא היו קהילות גדולות, בניגוד לגיאורגיה השכנה. חלק מזה נובע מריחוקה והגורל המיוסר של הארץ, וחלק מהאחידות הדתית והתרבותית שלה, ואולי גם בגלל סיבות אחרות.
מאמרים על ארמניה - לחצו לקישור
פרהיסטוריה ארמנית
דת זרתוסטרא
פרהיסטוריה ארמנית
דת זרתוסטרא
רשימת
תפוצה
תפוצה
לקבלת מידע נוסף אודות טיולים חדשים ישירות
לתיבת האימייל שלכם, הרשמו למועדון הלקוחות שלנו
לתיבת האימייל שלכם, הרשמו למועדון הלקוחות שלנו